A legmodernebb technológiával szűrik a mellrákot Szolnok megyében

Megosztás

A fővárosban, Újszászon és Túrkevén biztosít vizsgálatokat elsőként a régióban a GE Health Mammo kampánya, amelynek keretében egy modern technológiával felszerelt busz a nemzetközi nőnap alkalmából mammográfiai szűrővizsgálatot biztosít.

A GE HealthCare Mammo busz létjogosultsága csaknem megkérdőjelezhetetlen, hiszen bizonyára mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki csak legyint a szűrővizsgálatok kapcsán és nem tartja fontosnak az évenkénti ellenőrzést. Ennél rosszabbat talán nem is követhetünk el saját magunk ellen.

A busz az itt tartózkodása alatt közel 500 nő vesz részt a magas színvonalú berendezéssel elvégzett vizsgálatokon Budapesten, Újszászon és Túrkevén – írja a Medical Online.

A statisztikák szerint évente hazánkban több, mint 8000 emlődaganatos megbetegedést és közel 2200 halálesetet regisztrálnak.

„Jelenleg a népegészségügyi célú emlőszűrésre 45-65 év közötti nők kétévenként kapnak meghívólevelet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közreműködésével. A 20 év tapasztalata alapján és a megújuló evidenciákat figyelembe véve tervezik a szűrési korosztály kiszélesítését 40-70 évre” – árulta el Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Szűrésirányítási főosztályvezetője.

A mellrák egy daganatos megbetegedés, amely a mellbimbók vagy a mell mirigyszöveteiben alakul ki. Ez a leggyakoribb típusú rák a nőknél, jellemzően a mellben, vagy a hónaljban tapintható duzzanatok lehetnek intő jelek.

A kockázat az életkorral nő, de a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a fizikai inaktivitás és az egészségtelen táplálkozás is hozzájárulhat a betegséghez.

Kép: grayling.com/hu

Kapcsolódó cikkek